Quiche! Pentru „le petit faim”

Rafinamentul culinar francez se originează într-o subtilă înţelegere a foamei. „Foamea şi amorul sunt cele două axe ale lumii!” – scria Anatole France. Însă, aşa cum cu amorul treaba nu e niciodată simplă, nici cu foamea nu este. Foamea de după o zi întreagă de muncă nu este deloc aceeaşi cu foamea de după cafeaua de la ora 5 şi nici foamea de dimineaţă nu este aceeaşi cu foamea de la prânz. Şi, aşa cum necesităţile amorului se cer rezolvate una după cealaltă, cu răbdare, necesităţile diferitelor feluri de foame se cer şi ele tratate în mod diferit. V-aţi întrebat de ce, de pildă, francezii nu prea sunt supraponderali şi americanii cam sunt? Nu, nu e vorba despre amor; e vorba despre înţelegerea diferenţelor dintre tipurile de foame.

Pentru ceea ce numesc „mica foame”, francezii au inventat quiche-ul. Pornit din Lorena, quiche-ul s-a dovedit a fi un concept atât de generos, încât a putut primi fel de fel umpluturi, după specificul regiunii care l-a adoptat. Astfel, „mica foame”, perfidă şi enervantă dacă nu i se dă atenţia necesară, poate fi astâmpărată cu quiche, din interiorul oricărei opţiuni.

Noi vă oferim trei tipuri de quiche:

Quiche cu şuncă şi emmentaler

135 quiche

Quiche cu trei tipuri de brînză (ementaler, brânză albă, brânză bleu)362 quiche

Quiche cu brânză de capră și vinete

1549 quiche

Despre aceste trei quiche-uri avem două veşti. Ambele bune. Prima veste este că ceea ce au în comun aceste quiche-uri este exact ceea ce le dă marea calitate: sunt foarte fragede în coaja lor de aluat fraged. A doua veste este că ceea ce le deosebeşte pe fiecare de celelalte este exact ceea ce vă va plăcea cel mai mult: șunca şi emmentalerul liniştesc foamea cea mică de-a dreptul, fără ezitare şi fără fasoane. Sunt oneste, directe, eficiente. Cele trei tipuri de brânză sunt un rafinament uşor misterios, dar deloc înşelător. Au o nobleţe de catifea grea servită cu vârful linguriţei. Iar brânza de capră cu vinete este prietenoasă, lină, deschisă ca o zi de primăvară.

Foamea cea mică este, astfel, încercuită.

PS: Dar foamea cea mică nu te cuprinde doar pe tine, să ştii. Îi poate cuprinde şi pe oaspeţii tăi la o recepţie sau pe colegii tăi de serviciu dacă aveţi de lucru la birou peste ora 5 sau pe cei din familia ta când ajungi acasă pe la ora 7 şi ei se uită la tine cu drag. Ei bine, dragul acela din ochii lor e semnul foamei celei mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *