Piadina romagnola, o altă socoteală…

Pe data de 4 noiembrie 2014 se publica în Monitorul Oficial al Uniunii Europene decizia de înregistrare ca indicație geografică protejată a produsului ”piadina romagnola/piada romagnola” cu varianta ”alla Riminese”. Marca de indicație geografică protejată astfel dobândită de piadina era rezultatul a nu mai puțin de 10 de ani de eforturi ale unui consorțiu format din 40 de producători din Regiunea Emilia-Romagna. Lupta pentru recunoașterea paternității piadinei ar putea fi un model și pentru ai noștri – o grămadă de produse tradiționale românești merită să fie înregistrate ca indicație greografică protejată. Dar de la piadina nu avem doar lecția aceasta de învățat, ci și bucuria de a o consuma în diverse aranjamente culinare.

l

Piadina este un fel de pâine plată italiană, făcută din făină de grâu, untură sau ulei de măsline și sare. Extrem de simplă la prima vedere, totuși piadina nu este la îndemâna oricui. Iată, de pildă, ce posta pe blog-ul său acum câțiva ani Chef Adrian Hădean:  ”Din aluat de pizza poți face o „plăcintă” care să semene cu o piadina. Nu spun că-i greșit să o și numești piadina, dacă dorești, nu-s eu atât de tras cu cheița. O piadina romagnola însă, e altă socoteală, se face după o tehnologie anume…” 

Piadina este un excelent wrap pentru diverse combinații de umplutură și un foarte bun înlocuitor de pâine pentru sandvișuri. Italienii o folosesc ca înlocuitor de pâine chiar pe tot parcursul unei mese. Ca să te concentrezi pe conținut, îți trebuie să ai la îndemână o formă de calitate. Piadina noastră este de cea mai bună calitate și îmbrățișează orice fel de umplutură creezi, potențând experiența culinară. Am găsit pe cel mai bun producător italian de piadina și de la el o aducem direct la tine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *