Măslinele italiene, ingredientul secret al mâncărurilor de post

Timp de secole, măslinele au fost considerate o parte importantă în alimentația nativilor din zona Mării Mediteranene. În ziua de astăzi, ele se găsesc în diferite forme și mărimi: negre, verzi, mici, mari, cu sau fără sâmburi, fiecare având o savoare unică.

Multă lume se intreabă care este diferența dintre măslinele verzi și măslinele negre. Singurul aspect care le deosebește este perioada în care sunt recoltate: cele verzi sunt culese din pom, necoapte, iar măslinele negre sunt lăsate să ajungă la culoarea închisă. În acest fel se explică textura moale și gustul mai putin amar al măslinelor negre, spre deosebire de cele verzi.

mix masline

Dacă v-ați hotărât să introduceți în meniu rețete de post, venim în întâmpinarea voastră cu rețete speciale de post pe bază de măsline. Pe lângă mâncărurile de post tradiționale, există și anumite rețete ușor de preparat care vor ieși în evidență atât prin gust, dar și prin aspect.

Salată de orez cu legume și măsline

salata de orez cu legume

Pentru a obține o salată delicioasă și consistentă de post, aveți nevoie de: 300 g orez prefiert, 2 morcovi, 2 dovlecei, jumătate de vânătă, un ardei galben, 2 pumni de mazăre congelată, busuioc, pătrunjel, 14 roșii cherry, 20 măsline Negre Leccino, sare, sucul de o jumătate de lămâie, 1 linguriță de oțet alb, ulei de măsline extravirgin.

În primul rand, fierbeți orezul în apă cu sare timp de 14 minute. Între timp, pregătiti legumele care vor fi puse pe grătar. Acesta va fi pasul esențial pentru ca salata să aibă un gust puternic aromat. Dupa ce au fost coapte, legumele se taie felii sau în cuburi și se pun toate amestecate într-un castron. Se adaugă și restul legumelor, precum morcovii tăiați felii, roșiile tăiate în sferturi și măslinele. Apoi se adaugă ulei de masline, sare, oțet, lămâie, busuioc si pătrunjel.

Scurgeți orezul și răciți-l sub jetul de apă, puneți legumele peste și amestecați bine. Vă dezvăluim și un mic secret: țineți salata la frigider și serviți-o a doua zi pentru un gust desăvârșit. Ca și sugestie de prezentare, puteți servi salata de orez pe plăci din frunze de palmier.

Spaghete cu măsline și capere

spaghete cu masline

Pentru o rețetă ireproșabilă de spaghete aveți nevoie de 300 grame de spaghete, 400 de grame de sos de roșii, 100 de grame de măsline negre di Gaeta, 1 linguriță de capere sărate, 2 linguri de ceapă tocată, ulei de măsline extravirgin, sare, piper.

Pregătiți sosul cu ulei și ceapă, apoi adăugați măslinele și caperele. Împreună se fierb timp de 2-3 minute. Se toarnă sosul de roșii și se gătește la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute. Fierbeți pastele în multă apă sărată, iar pe urmă turnați-le peste jumătatea de cantitate din sos, timp de un minut la foc mare. La final se servește cu sosul rămas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *