Alb – negru delicios

Un subtil șah al gustului. Albul mută primul, dar nu poate muta din nou decât după ce așteaptă mutarea negrului. Albul și negrul umplu simfonic câmpul. Profiterol bianco sau profiterol scuro? Ori, poate mai bine, și/și. Sau/sau aduce renunțare când, în fond, n-ai de ce să renunți.

Cele două deserturi despre care vorbim acum, profiterol bianco și profiterol scuro, sunt extrem de căutate. În farfurie, impresionează mai mult decât orice alt desert. Jocul dintre crema de ciocolată și crema de vanilie incită prin complementaritate: în profiterolul bianco, crema de vanilie învelește mângâietor blatul care ascunde crema de ciocolată; în profiterolul scuro, crema de ciocolată învelește apetisant blatul care conține crema de vanilie.

Profiterol bianco si scuro

Designerii vestimentari știu că nici o altă combinație cromatică nu este mai de efect decât combinația alb-negru (după dicționare, nici măcar nu sunt culori). Cinefilii știu că filmele alb-negru sunt mai expresive și mai subtile decât cele colorate. În fine, un singur sport dintre toate se numește ”sportul minții”: șahul. Sportul în alb și negru. În materia gustului de desert, albul și negrul vor fi pentru totdeauna crema de  vanilie și crema de ciocolată. Excelența desertului: profiterolul bianco, profiterolul scuro…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *