Ștrudelul – desertul care cheamă creativitatea

Derivat din baclavaua turcească, ștrudelul a apărut în Austria, mai întâi la curtea Mariei Antoaneta de Habsburg (sec. al XVIII-lea) și, apoi, a intrat cu mare succes ”în piață”, cum ar spune corporatiștii de astăzi. Nu știm dacă rădăcinile sale turcești sau pur și simplu faptul că este un desert  ingenios, fin și consistent i-au asigurat succesul și la Est de Austria. În orice caz, în afara Austriei, nu veți găsi o altă piață mai doritoare de ștrudel decât cea românească. Am adoptat ștrudelul cu totul și ne bucurăm de el, acum, în mai multe variante.

p010-strudel_cu_branza-dulce-100g

Conceptul ștrudelului, desigur, este același: mai multe foi de plăcintă foarte fină, în general parfumate cu scorțișoară, care învelesc cu totul, ca un rulou, un amestec dulce. Deși cel mai cunoscut ștrudel este cel cu mere, trebuie spus că, încă de la început, ștudelul a permis și ba chiar a cerut chefilor să inventeze amestecuri interioare. Astfel, ștrudelul a devenit un desert care cere creativitate, un desert care invită pe fiecare chef care îl gătește să spună ce are de spus din punct de vedere culinar.

Spre deosebire de alte deserturi care au rețete fixe, din care dacă ieși, ratezi, ștrudelul are un cu totul alt sens: dacă nu creezi, ratezi. Conținutul ștrudelului este de fapt produsul originalității și libertății, al gustului și al mesajului culinar al chefului. În cazul ștrudelului, oricine îl gătește practic îl crează. Credem că în asta constă și secretul succesului extraordinar al acestui desert – consumatorii români apreciază conținuturile noi în formele simple și știute.

12896-strudel-vanilie-si-mere-110g-v2

44218

În oferta noastră, am ales pentru dumneavoastră trei feluri de șturdel: ștrudel cu brânză dulce și stafide, ștrudel cu iaurt și căpșuni și ștrudel cu mere și vanilie. Avem, așadar, o gamă care conține un fel de ștrudel îndrăzneț (cel cu iaurt și căpșuni), unul care vine perfect pe gustul românesc (cel cu brânză dulce și stafide) și unul clasic, cu care nu poți greși niciodată (cel cu mere și vanilie). Mai inovativ sau mai conservator, întregul spectru al gusturilor consumatorilor români se poate recunoaște în aceste trei feluri de ștrudel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *