Măslinele italienești, 3 sortimente savuroase
În Guinessbook, scrie că recordul la mâncat măsline pe minut a fost stabilit de o tânără americancă, în 2012: a mâncat 60 de măsline în 60 de secunde. Una pe secundă! Performanța în sine poate e uimitoare, însă Guinessbook nu precizează cu ce fel de măsline a fost stabilit recordul. Am fost foarte curioși să aflăm, căci nu poți mânca măsline într-un asemenea ritm dacă nu sunt cu adevărat foarte bune.
După cercetări făcute și folosind mai ales propria noastră experiență, am ajuns la concluzia că trebuie să fi fost măsline italienești. Doar măslinele italiene se pot mânca în acest ritm și pot duce la bucuria unui record! Și mai precis, trebuie să fi fost unul dintre cele trei soiuri pe care vi le prezentăm mai jos:
1. Gaeta – se cultivă în sudul regiunii Lazio și este, de sute de ani, unul dintre cele mai căutate soiuri. La sfârșitul secolului al XV-lea, Ercole d’Este, duce de Ferrara, a cerut amabsadorilor săi de la Roma să spioneze proveniența măslinelor Gaeta și să i le aducă. N-a reușit să obțină nimic, pentru că romanii țineau la exclusivitatea măslinelor Gaeta ca la cele mai scumpe opere de artă din patrimoniul lor. Măslinele Gaeta au evocat mereu un anume exclusivism – pe orice masă se află, indică rafinamentul și cunoașterea celor care le oferă. Mici și brune, strălucitoare, dar sobre, au un gust delicat, catifelat, cu discrete accente.
2. Castelvetrano – sunt măslinele care au cel mai mare succes în Italia. Sunt imbatabile ca snack și de aceea se și consumă pe scară atât de largă. Sunt verzi, luminoase, rotunde, sunt cultivate în Sicilia (Castelvetrano este o mică localitate în vestul Siciliei) și aparțin unei faimoase clase de măsline frumos numită nocerella del belice. Cel mai faimos mod de a le consuma vine dintr-o tradiție siciliană pe care și marele actor Marlon Brando, la invitația regizorului Francis Ford Coppola a gustat-o pentru a crea legendarul personaj de film Don Vito Corleone. Regizorul s-a gândit să stimuleze gustativ instinctul marelui Brando și la repetiții îl servea cu măsline Castelvetrano, vin alb sec și brânză de capră. Sigur, nu este singurul mod în care vă puteți bucura de aceste minunății. E doar o sugestie. Garantăm că o să vă placă, dar nu garantăm și că veți reuși o mare creație actoricească după aceea.
3. Cerignola – sunt măsline mari, cultivate în regiunea italiană Puglia, din ”călcâiul cizmei”, o regiune nu foarte turistică, dar bogată în tradiții gastronomice simple, un pic campestre, dar plăcut surprinzătoare. Aceste măsline par anume făcute pentru a fi servite cu umplutură, precum usturoi, brânză, capere sau anșoa. Au un gust ușor untos și puțin aspru, dar cuceritor.






